Duikploeg Damwoude
 
vlnr. Henk Veenstra(inmiddels uit dienst), Frans-Theo v/d Veen, Leo v/d Bij(inmiddels uit dienst), Gjalt v/d Lei (in memoriam) en Fedde v/d Meulen(inmiddels uit dienst). Op de foto ontbreekt Maurits de Jong. Op dit moment zijn in opleiding tot duiker: Renze Damstra, Martijn van der Veen & Haye van der Sluis.
 
Brandweer Duiker
 
Het duiken door de brandweer is een specialisme dat geldt als één van de zwaarste aspecten van het brandweervak. Omdat bij een incident met een duiker de gevolgen groot kunnen zijn dient aan de veiligheid tijdens de inzet de grootst mogelijke aandacht besteed te worden. Deze aandacht begint al bij de selectie van de brandweerduiker, is de persoon lichamelijk en geestelijk geschikt voor deze taak? Na de selectie zal de brandweerduiker goed en veilig opgeleid en geoefend moeten worden en goed materiaal tot zijn beschikking moeten krijgen.
 
Het duiken geldt als één van de zwaarste aspecten van het brandweervak, dit heeft de volgende redenen:
- arbeid verrichten onder water.
- arbeid onder tijdsdruk (redding of berging van een slachtoffer).
- arbeid met zeer geringe zintuiglijke waarneming.
- een duiker werkt onder water alleen.
 
Mede hierom zijn de opleidingseisen in september 2003 landelijk gewijzigd en is de opleiding meer op praktijksituaties gebaseerd. Een voorbeeld hiervan is dat er ook in het binnenwater (zwembad) word geoefend met het materiaal dat straks in de vervolgopleiding (buiten water) zal worden gebruikt. De duikers van Damwoude oefenen elke 2e woensdag in de maand en de laatste zaterdag van de maand. Elk jaar zal een duiker totaal 300 minuten onder water moeten om zijn duikdiploma te kunnen behouden. Er word geoefend volgens de leidraad duiken, dit houdt in dat er voor het gehele jaar oefeningen zijn uitgezet. Dit kan zijn: duiken met en auto te water, redding van slachtoffers (drenkelingen), lijnsignalen etc. etc.
 
Personele bezetting
Een duikploeg welke uitrukt bestaat uit de volgende personen:
- Duiker
- Reserve Duiker
- Chauffeur/assistent duikploeg
- Duikploegleider (DPL)
 
De Duiker zal als eerste de inzet doen om het slachtoffer te bevrijden.
De Reserve Duiker duikt slechts om hulp te verlenen aan een in nood geraakte duiker.
De Chauffeur / assistent duikploeg zorgt ervoor dat de duikploeg veilig naar het ongeval wordt gereden, daar ter plaatste helpt hij de duikploegleider met het klaarzetten van de EHBO trommel, plaatsen windscherm etc. etc. Wanneer er een duiker in nood verkeert zal de Assistent de Reserve Duiker begeleiden.
De Duikploegleider oefent het toezicht uit bij de duikwerkzaamheden, hij bepaalt hoe de duikwerkzaamheden het best uitgevoerd kunnen worden. De Duikploegleider kent de noodprocedures in geval van een duikongeval, tevens moet hij goede kennis bezitten van de medische aspecten van het duiken en van de eerste hulp bij duikongevallen.
 
Materiaal brandweerduikers
 
We zijn in het bezit van een W.O. (Water Ongevallen) van het merk Mercedes, type Sprinter, zie afbeelding hiernaast en klik op knop 'materieel' voor meer info. Deze is sinds 2006 in gebruik, en voldoet aan de huidige ARBO eisen. Tevens zijn we in het bezit van een boot die gebruikt wordt ter assistentie van de duikers en tijdens oefeningen.
 
Persoonlijk duikmateriaal
 
Elke brandweerduiker heeft zijn eigen materiaal bestaande uit:
- Duikpak compleet met binnenpak
- Duikmes
- Loodgordel
- Handschoenen
- Duiksokken
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van 4 stuks stepjacks (merk Interspiro) met volgelaatsmasker. Ook is er op de W.O. een spreekset aanwezig waardoor de duikploegleider contact kan houden met zijn duiker (merk Pommec).

Het inzet gebied van de brandweerduikers is geheel Noord-Oost Friesland samen met onze collega duikers uit Zwaagwesteinde.

Door op één van de kleine foto's op deze pagina te klikken krijgt u een grotere foto.

 
Duikmateriaal