Einde duikteam brandweer NO-Frysl‚n
donderdag 11 september 2012, Damw‚ld
 
Woensdagavond hebben de brandweerduikers van Damw‚ld hun laatste oefenavond gehouden.
Met gemengde gevoelens draaiden de mannen hun laatste oefening als duikers van de brandweer.
Vanwege bezuinigingen bij de brandweer blijven er van de zes duikteams in Frysl‚n maar twee over.

Voor Noord-Oost Frysl‚n betreft dit de duikteams van Damw‚ld en De Westereen, die op 1 November moeten stoppen. Eerder al werden de duikerploegen van Heerenveen en Harlingen opgeheven. In Frysl‚n blijven alleen de duikers in Leeuwarden en Sneek over en komen er 10 oppervlakte redteams die met een soort grote surfplank en een redlijn van 200 meter vanaf het water reddingswerkzaamheden moeten verrichten.

Volgens de duikers van Dantumadiel is de burger van deze bezuinigingsmaatregel de dupe, temeer omdat de toegezegde oppervlakte redteams nog steeds niet operationeel zijn.

Eigenlijk hadden de duikteams van Damw‚ld en De Westereen al in November 2011 moeten stoppen. Maar omdat de brandweer toen geen vervangende oplossing kon bieden, is in overleg met de burgemeester van Dantumadiel en de regionaal commandant van de brandweer besloten om de duikers een jaar langer door te laten gaan. Zo kreeg de brandweer een jaar langer de tijd om de vervangende oppervlakte redteams op te tuigen.

De regio Noord-Oost Frysl‚n is straks voor duikongevallen aangewezen op een oppervlakte redteam die vanuit Burgum moet komen, aangevuld met duikers die vanuit Leeuwarden moeten aanrijden. Slachtoffers zullen straks in het ergste geval meer dan dertig minuten hun adem moeten inhouden, voordat een duiker van de brandweer hen te hulp kan schieten.

De duikers willen benadrukken dat ze snappen dat er bezuinigd moet worden, maar ze kunnen niet begrijpen dat er tot op heden nog geen goed alternatief is. Als brandweerman en hulpverlener -wat deze mannen in hart en nieren zijn-, is dit aan de burger niet uit te leggen.

 
 
bron: Waldnet

(foto's: )

terug