Geslaagde oefendag brandweer NOF
zaterdag 16 september 2013, Damw‚ld
 
Zaterdag 16 november was er door de korpsen Kollum en Buitenpost een oefencarrousel georganiseerd voor de korpsen van Brandweer NOF, er werd door zeven korpsen gehoorgegeven aan de destijds gegeven oproep. Tijdens de nabespreking werd er door iedereen opgemerkt dat het een geslaagd oefendag was en zeker voor herhaling vatbaar was.

Oefeningen
Verspreid over Noordoost Friesland werd er door de brandweerkorpsen van Zwaagwesteinde, Dokkum, Ternaard, Hollum, Kollum, Buitenpost Drogeham en Surhuisterveen geoefend in verschillende disciplines. De oefeningen die gedraaid werden bestonden uit; beknelling in een landbouwvoertuig, beknelling van automonteur onder auto boven smeerkelder, opsluiting van kind in auto met in het belendende pand rookontwikkeling, brand in bedrijfspand, met een hennepkwekerij voorzien van boobytraps, onwel wording in mestsilo en radioactiviteit opsporing verder was er een demonstratie en uitleg van het oppervlakte reddingsteam van Burgum, zij komen tevens ter plaatse bij een ongeval in of bij het oppervlaktewater, evenals de tankautospuit . De demonstratie werden gegeven bij het havengebouw in de jachthaven van Kollum.

Verzorgingsgebied.
Deze carrousel oefening gaf nogal wat bewegingen van brandweervoertuigen in de regio. Dit doordat de vrijwilligers van de korpsen zelf een oefening uitzetten, de oefeningen werden gedraaid in Kollum, Dokkum, Hantumhuizen, Augustinusga, Buitenpost en Damwoude.
Voor deze verdeling werd gekozen zodat er de gehele dag altijd een inzetbaar staand brandweervoertuig stond in de verschillende verzorgingsgebieden. Mede door de inzet van de vrijwilligers en het mooie rustige weer was de organisatie zeer tevreden over de afloop van deze oefendag.

Oefening Damwoude

De brandweer werd voor een prio 2 beknelling gealarmeerd bij it Honk in Damwald. Ter plaatse was een installateur bezig met leidingwerk met een gasbrander. Toen hij er op een gegeven moment achter kwam dat zijn zoontje, welke mee was, verdwenen was ging hij op onderzoek uit. In de bedrijfswagen van de man bleek de zoon alle knopjes van de portieren ingedrukt te hebben en de sleutel zat nog in het contact. De installateur was ten einde raad en schakelde de brandweer in. Na enige tijd zag hij rook uit het pand komen en ging naar binnen om de brand te blussen. De brand was veroorzaakt door de niet uitgeschakelde gasbrander. De man raakte bedwelmd toen hij bij de brandhaspel was aangekomen. Taak voor de brandweer was het vinden van het slachtoffer, blussen van de brand en het bevrijden van het kind.

 
bron: RTV NOF

 

 

(foto's:)

terug