Reportage Omrop Fryslan bij het Eeltjemeer
Maandag 20 augustus 2007, Eeltjemeer
 
Mensen die met hun auto te water raken na een ongeval, hebben weinig tot géén kans op overleven. Dat waren de woorden van Henk van der Veen van de brandweer Dongeradeel tijdens TV opnames door Omrop Fryslân bij recreatieplas "het Eeltjemeer" bij Rinsumageest. De Omrop maakte maandagavond filmopnames voor de eerste van acht afleveringen van het verkeersprogramma Traffic.

Programmamaker Dick Jansen heeft bewust gekozen voor een lokatie in Noord-Oost Fryslân. Het dramatische ongeval in mei 2006 bij Oostrum waarbij vier jongemannen verdronken, heeft bij velen diepe indruk gemaakt. Met deze uitzending wil hij benadrukken dat de automobilist zich bewust moet zijn van de risico's dat het water met zich mee brengt.

Met o.a. een onderwatercamera zijn beelden gemaakt, zodat de kijker een idee krijgt hoe het zicht onder water is en hoe snel de auto onder water verdwijnt. Onder gunstige omstandigheden is er maar één tot anderhalve minuut tijd om uit de auto te komen voordat deze zinkt.

Het aan boord hebben van een lifehammer is zeker in onze waterrijke provincie een must, evenals het dragen van de autogordel. De duikers van de brandweer Damwoude en Zwaagwesteinde alsmede TRITON duikopleidingen verleenden hun medewerking aan de TV opname.

De eerste uitzending is op 11 september te zien bij Omrop Fryslân TV om 18.45 uur.

 
Bron: waldnet.nl

(foto's: waldnet )

terug