Grote brand in loods Kollumerzwaag
zondag 13 september 2015, Kollumerzwaag
 

Een grote loods van agrarisch bedrijf Mulder Agro aan de Foarwei in Kollumerzwaag is zondagmiddag in vlammen opgegaan. De brand werd rond 14.20 uur ontdekt door de eigenaar en de brandweer is met meerdere ploegen ter plaatse gekomen om het vuur te bestrijden. Bij aankomst van de brandweer stond de loods al in lichterlaaie en werden harde knallen gehoord volgens omstanders. De eigenaar wist nog een aantal machines uit de loods te halen en vrachtwagens aan de kant te rijden.

De rookwolken van de brand waren in de wijde omgeving van Kollumerzwaag te zien. De brandweerploegen van Buitenpost, Burgum, Damw‚ld, De Westereen, Dokkum, Kollum, Grijpskerk en Groningen zijn ingezet om de brand te blussen. In de loods lag stro, hooi, zout en verder stond er landbouwmachines. Naast de brand in de loods is tevens een vrachtwagen/trailer uitgebrand. De brandweer laat weten dat er bij de brand geen asbest is vrijgekomen.

'Kom niet naar Kollumerzwaag'
Naar aanleiding van de brand riep de gemeente Kollumerland zondag mensen op om niet richting Kollumerzwaag te gaan. "De hulpdiensten zijn druk met het bestrijden van de brand. Het bluswater wordt van ver aangevoerd. Rijd niet over de slangen! Als de slangen stuk gaan, belemmert dit het blussen." Burgemeester Bilker is persoonlijk ter plaatse gekomen om zich te laten informeren over de brand. De gemeente adviseert verder omwonenden om - zolang er sprake is van brand en rook - ramen en deuren dicht te houden.

Problemen met watervoorziening
De brandweer had al vrij snel grote problemen met het vinden van water nadat de tanks van de brandweervoertuigen waren gebruikt. De brandkranen in de Foarwei waren onvoldoende om deze grote brand te blussen. Er moest 'groot watertransport' vanuit Groningen ter plaatse komen om slangen uit te kunnen rollen in Kollumerzwaag. Verder werd een dompelpomp geplaatst op de Feartswei om water uit de vaart te pompen. De slang lag over enkele kilometers langs de Foarwei naar de locatie van de brand.

Inzet shovel voor uitrijden stro
Aan het einde van de middag is met behulp van een shovel begonnen met het uitrijden van stro dat nog altijd in brand stond. Op deze wijze kon de brandweer het vuur gemakkelijker blussen.

'Neerdalend as en roet niet direct gevaarlijk'
De brandweer laat verder weten dat neerdalend as en roet in de omgeving van Kollumerzwaag niet direct gevaarlijk is. De milieugezondheidskundige van de GGD meldt verder dat roet gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid wanneer u het inslikt. Gewone hygiŽnische voorzorgsmaatregelen zijn van belang zoals het wassen van vuile handen en groente, het reinigen van speeltoestellen en speelplaatsen, en het goed vegen van vieze schoenen voordat u het huis binnen komt. Wanneer roet niet gemakkelijk van groente uit de moestuin kan worden gewassen, dan is het advies om de groente weg te gooien.

 
bron: www.waldnet.nl

(foto's:-)

terug