Kudde paarden vast in kwelder bij Marrum
Woensdag 1 november 2006
 
Zeker honderd paarden zijn dinsdagnacht vast komen te zitten in de kwelder bij Marrum. Door het stijgende water in de kwelder was er vrijwel geen plekje meer over. Normaliter maken de dieren bij hoog water wel eens gebruik van een dobbe maar woensdagochtend stonden ze op een minder betrouwbare plek waarbij ze de poten niet droog hielden. tenminste 12 paarden zijn omgekomen in het wassende water en hulpdiensten proberen het overgrote deel te redden. Het water staat ongeveer één meter hoog in het gebied dat een diepte heeft van zo'n 3 tot 4 kilometer tot de zeedijk. De brandweer heeft vele boten uit de hele regio laten komen om een reddingsactie op touw te zetten. Het is de bedoeling om de paarden te lijnen met een touw om ze vervolgens met boten uit hun benarde positie te trekken. Ze moeten dan een paar honderd meter zwemmen.

Het land waar de paarden staan is van It Fryske Gea. De organisatie heeft dinsdag al alle dieren die buitendijks stonden uit voorzorg geëvacueerd maar bij deze dieren was het niet meer gelukt. It Fryske Gea zou de eigenaar gesommeerd hebben de paarden voor 15 oktober uit de kwelder te halen. Rond 16.30 uur is de hulp van het leger gevraagd om de paarden uit de kwelder te halen. Naar verwachting staat het deel waar de dieren nu op staan rond 17.00 uur onder water.

Update:
Hulpdiensten en het leger zijn woensdagavond en - nacht bezig met een reddingsactie voor zo'n honderd paarden die opgesloten zitten in het wassende water. Door het hoge water in de kwelder kwamen de paarden in de knel en ze staan met z'n allen op nog een klein stukje grond op het droge. Er zijn inmiddels in elk geval vijftien paarden verdronken in het water.

Gedurende de dag heeft de brandweer met boten 20 kleine paarden gered. Het leger wordt in de nacht ingezet om de andere dieren te redden. Rond 17.30 uur werd besloten om de reddingsactie toch in de nacht te doen omdat de kans anders te groot wordt dat nog veel meer paarden het niet zullen overleven. Met opblaasbare brugdelen kan er een drijvende brug gemaakt door het leger. Ook worden er boten ingezet waarin de paarden vervoerd kunnen worden.

Update:
De ruim honderd paarden die op een weiland bij het Friese Marrum zijn ingesloten door water, kunnen waarschijnlijk in de loop van de dag zelf naar het vasteland lopen. Achttien paarden zijn verdronken.

De dieren kwamen vast te zitten toen het water in het buitendijkse gebied door de storm van dinsdagnacht sterk steeg. Inmiddels is het peil al weer flink gedaald. Vannacht werd een poging om de paarden te redden afgeblazen. De dieren zouden door militairen op drijvende pontons in veiligheid worden gebracht, maar op advies van een dierenarts en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming besloot burgemeester Van den Berg om de actie af te blazen. 

Het risico was te groot dat de paarden zouden schrikken van een nachtelijke actie met schijnwerpers en alsnog het water in zouden lopen. Bovendien was het water te ondiep geworden voor de pontons. De paarden krijgen vanochtend om elf uur te eten en te drinken.

Update:
De ruim honderd paarden die vastzaten in de kwelder bij Marrum zijn vrijdagmiddag rond 14.00 uur veilig naar de vaste wal gebracht. Met behulp van lokpaarden was het een koud kunstje om ze in veiligheid te brengen. De afgelopen dagen zijn de paarden regelmatig gevoerd en voorzien van drinkwater terwijl het waterpeil ook snel zakte.

Het aantal dode paarden is in de laatste dagen nog wel verder opgelopen. Er waren al 18 paarden verdronken. Drie paarden die met bootjes in veiligheid waren gebracht, zijn alsnog aan een longontsteking gestorven. De uittocht van de paarden werd live op tv in beeld gebracht door de media.

Overig:
Klik HIER voor het filmpje van Omrop Fryslan van de redding van de paarden.
Klik HIER voor een artikel van Damwaldnet.nl over de fulltime brandweerman.
 
bron: www.waldnet.nl  & NOS

(foto's: waldnet.nl en LC)

terug