Veel brandjes door zomerse temperatuur
Zaterdag 1 juli 2006, Rinsumageest
 
Door het warme zomerweer is het risico op hooibroei en berm/ruigtebranden groot. Voor beide gevallen werd zaterdag de brandweer van Damwoude gealarmeerd.

Om 16.00 uur werd er een buitenbrand gemeld aan het Galgehoog in Rinsumageest. De plaatsbepaling bleek niet helemaal correct te zijn wat de brand bleek zich te bevinden aan de Tussenmeren, net voor het Eeltjemeer. Over een lengte van een paar honderd meter stonden langs het fietspad de bermen in brand. Of dit door de warmte van de zon komt is niet duidelijk, ook een brandende sigaret kan de oorzaak zijn geweest.

Zaterdagavond rond de klok van negen uur, werd er een hooibroei gemeld aan de Dammelaan in Damwoude. Een grote loods stond vol met hooi, en de temperatuur was dusdanig opgelopen dat deze leeggehaald moest worden om een beginnende brand te voorkomen.
Op de boerderij was men zich er van bewust dat het hooi met het zomerse weer een groot brandrisico met zich meebrengt, de temperatuur werd dan ook regelmatig in de gaten gehouden. Toen de thermometer al ruim 92 graden Celsius aangaf, kon er niet langer worden gewacht en is het hooi, uit de loods gehaald. Een enorme klus, en omdat er tijdens het leeghalen risico was op brand is er assistentie gevraagd van de brandweer. In Noardburgum was men minder alert op broei, en moest de brandweer tot tweemaal toe uitrukken naar 1 adres. Bij de eerste uitruk stond het hooi in de brand en is een deel van de opslagloods verloren gegaan.

 
bron: www.damwaldnet.nl  

Onderstaande foto's zijn van de hooibroei aan de Dammelaan

(foto's: damwaldnet.nl )

terug