Brandweerwedstrijden en 112-dag Surhuisterveen
Zaterdag 14 mei 2011, Surhuisterveen
 
De provinciale brandweerwedstrijden in de categorie 112 werden zaterdag gespeeld in Surhuisterveen. De tien korpsen uit Damwoude, Oosterwolde, Franeker, Tjalleberd, Bierum, Lemmer, Grootegast, Hoogezand (twee ploegen) en Westerbork kregen allen hetzelfde scenario waarbij zij de slachtoffers veilig moesten stellen. De jury hield de brandweermensen nauwlettend in de gaten en gaf punten op verschillende onderdelen. Aan het eind van de dag wordt de winnaar bekendgemaakt. De korpsen die in de top 3 eindigen mogen op 28 mei deelnemen aan de gewestelijke 112 wedstrijden in Groningen. Het incident speelt zich af tijdens de jaarlijkse wielerronde in Surhuisterveen. Een overstekende voetganger laat een reclameauto schrikken. Deze auto botst daardoor tegen een lantaarnpaal. De lantaarnpaal valt om over de naastgelegen tribune. Daarbij raken twee personen gewond, waarbij één persoon doorboord wordt door een stuk ijzer. Ook de overstekende voetganger raakt gewond.

Als de brandweer ter plaatse komt moet eerst de wielerronde stilgelegd worden. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. De wielrenners willen er langs en de brandweer heeft zijn handen vol aan het tegenhouden van de wielrenners om andere ongelukken te voorkomen. Als de wielrenners bij de derde ronde nog niet tot stilstand geroepen zijn, botst er één tegen de brandweerwagen aan. Op dat moment zijn er vier slachtoffers waar de brandweer voor moet zorgen. De brandweer van Surhuisterveen had naast de wedstrijden ook een 112 dag in het centrum georganiseerd. Hier kon het publiek kennismaken met de brandweer en ambulancediensten.

Bij de SIGMA-tent kon men op een wervelplank worden vastgezet. Daarna werd het "slachtoffer" rechtop gezet. Een Amerikaanse autoladder was van de partij, evenals de hulpverleningswagen van Drachten. Brandweer Dokkum stuurde de hoogwerker en de vliegbasis Leeuwarden was met een E-One crashtender van de partij.

Tijdens de 112 dag werd geld ingezameld voor Alpe d'HuZes. Robert Vonk zamelde deze dag zo'n 250 euro in voor het goede doel, de strijd tegen kanker. Meer is te lezen op zijn site van Alpe d'HuZes.

De uitslag:
1. Groep 3 van Hoogezand-Sappemeer met 1157 punten
2. Ploeg Oosterwolde met 1146 punten
3. Ploeg Bierum met 1138 punten
4. Ploeg Grootegast met 1136 punten
5. Ploeg Heerenveen met 1130 punten
6. Ploeg Franeker met 1103 punten
7. Ploeg Westerbork met 1103 punten
8. Ploeg Damwoude met 1055 punten
9. Ploeg Lemmer met 1031 punten
10. Groep 4 van Hoogezand-Sappemeer met 1066 punten (met een regelmentaire fout, zodat ze als laatste eindigden, omdat niemand anders een reglementaire fout had)

Ploeg Tjalleberd leverde de beste bevelvoerder
Groep 3 van Hoogezand-Sappemeer leverde de beste nummers 1 en 2
Ploeg Bierum leverde de beste nummers 3 en 4
Groep 4 van Hoogezand-Sappemeer leverde de beste pompbediende
 
bron: www.waldnet.nl  

terug

(foto's:Henk Koster 112-NOF)